Главната грешка на нежното родителство што ја прават многу родители, велат психолозите

Кармин

02/03/2024

16:00

4.927

Големина на фонт

а а а

Нежното родителство е метод на воспитување што се потпира на емпатија, разбирање и почит.

Во својата нова книга „The 5 Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good Humans“, психологот Ализа Пресман опишува како родителите може да воспитуваат еластични деца.


Еден од клучните чекори е саморегулацијата, или способноста да се одговори на искуствата на начин кој е општествено прифатлив. Оваа вештина е дел од негувањето на нежното родителство. Сепак, психологот забележува дека родителите понекогаш погрешно ја пренесуваат оваа вештина на своите деца.

„Примарниот начин на кој доенчињата и децата учат за саморегулација е преку корегулација, која вклучува различни видови одговори, како што се присуствo, смирувачки тон на гласот и моделирање на процесот на смирување од страна на родителите“, изјави Пресман за „CNBC“


Наместо да ги криеме нашите чувства, треба да зборуваме за нив

„Со споделување на нашето чувство на смиреност со децата, полека ги учиме како сами да ги регулираат своите емоции“, објаснува психологот.

Но, некои родители погрешно грешат корегулацијата за глумење среќа, вели Пресман, бидејќи веруваат дека децата не можат да се справат да го видат својот старател вознемирен или фрустриран. Сепак, ова може да ја порази целта на корегулацијата, која има за цел да им покаже на децата дека дури и кога доживуваме тешки емоции, можеме да останеме смирени. Затоа, наместо да ги криеме чувствата од децата, треба да зборуваме за нив.

„Можете да се обидете да кажете: ’Толку сум иритиран/а во моментов што ми е предизвик да се фокусирам на она што го правам. Дозволи ми да земам длабок здив и да се обидам да се смирам‘“, советува Пресман.


Сепак, тоа не значи дека секоја наша мисла треба да ја споделуваме со нашите деца.

„Клучно е да бидете свесни за сопствените чувства и искуства, но да не ги пренесувате на вашите деца“, заклучува психологот.Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk