Британците уште во 1971 година речиси измислиле навигација налик на GPS

GSP навигацискиот систем не постоел во 70-тите години на минатиот век. Но, човекот уште тогаш размислувал за некое помагало кое ќе ги води возачите до одредена дестинација. BBC во 1971 година објавил демо систем на касета кој давал насоки при возење.