Старински рецепт за кох: Колачот кој го обожувале луѓето во поранешна Југославија

Точка

08/03/2025

16:51

2.838

Големина на фонт

а а а

Кох е старински деликатес, кој се прави од евтини намирници. Југословенските домаќинки често го подготвувале бидејќи веќе ги имале сите потребни состојки во фрижидерот.

Некогаш бил популарен исто и како палачинките, но во денешно време луѓето сѐ помалку го подготвуваат. Ако сè уште не сте го пробале, тогаш задолжително направете кох натопен во млеко и дознајте зошто цела Југославија го обожувала овој едноставен колач.


Состојки:

• 7 јајца;

• 7 лажици брашно;

• 7 лажици гриз;

• 7 лажици шеќер;

• 1 ќесичка ванилин шеќер;

• прстофат сол;

• околу 1 л млеко.

Подготовка


Одделете ги белките и жолчките. Изматете ги пенесто жолчката со шеќерот и ванилиниот шеќер, па додадете гриз и просеано брашно. Соединете со миксер. Изматете ги белките со прстофат сол додека не се стегнат, па полека додавајте во жолчките и соединете со жица за матење.

Сипете во плех и печете на 180 степени додека не порумени. Извадете го и прелијте го со млеко врелиот кох. Изладете го на собна температура и за млекото убаво да се впие.

Напомена: Немојте веднаш да го сипате целиот литар млеко, туку половина, па кога ќе се впие, видете дали треба да се додава. Колачот треба малку да плива во млекото.


Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk