Здравствените организации издадоа предупредување: Ова се 9-те најопасни намирници во светот – Македонците речиси секојдневно користат барем една од нив во исхраната! Може да предизвикаат алергии, гушење и смрт

Точка

03/02/2025

18:12

6.890

Големина на фонт

а а а

Храната ни обезбедува енергија и му помага на телото да се регенерира и расте. Сепак, одредени видови храна можат да бидат смртоносни, било поради ризикот од гушење, труење или алергиски реакции.

Од суров октопод и „мувлосани сирења“ до рабарбара и црвен грав – ова е списокот на деветте најопасни намирници во светот. Тие треба да се избегнуваат или да се подготвуваат со голема претпазливост.


1. Маниока

Маниоката, позната и како јука, е основна храна за околу 500 милиони луѓе ширум светот. Но нејзините корени и листови содржат цијаногени гликозиди, кои при разградување ослободуваат цијанид – силен отров што може да предизвика главоболки, вртоглавица, грчеви, парализа на нозете, па дури и смрт. Според Светската здравствена организација, труењето со маниока годишно убива повеќе од 200 луѓе, а илјадници остануваат со трајни оштетувања. За да се отстранат токсините, маниоката треба да се натопи во вода, да се свари или да се исуши на сонце.


2. Кикирики

Кикириките и путерот од кикирики се чести во домаќинствата, но околу 2% од луѓето се алергични на оваа намирница. Во Обединетото Кралство, во последните 30 години, биле забележани 40 смртни случаи од алергии на кикирики или јаткасти плодови, додека во САД секоја година умираат меѓу 150 и 200 луѓе од алергиски реакции. Анафилаксијата се манифестира со отекување на грлото и јазикот, тешкотии при дишењето, бледа или сина кожа и губење на свеста.


3. Зелена пупавка (Amanita phalloides)

Оваа габа е одговорна за околу 90% од сите смртни случаи предизвикани од труење со печурки. Доволна е само половина капа за да биде смртоносна. Симптомите, како гадење, повраќање, низок крвен притисок и дијареја, се појавуваат 6 до 12 часа по консумацијата. Во рок од неколку дена може да дојде до откажување на црниот дроб и бубрезите, што доведува до фатален исход.


4. Пуфер риба (Фугу)

Оваа риба содржи тетродотоксин – отров што е 1.200 пати посилен од цијанидот. Може да предизвика вкочанетост, парализа и смрт за само 20 минути. Во Јапонија се смета за деликатес и се служи како „фугу“, но неговата подготовка е дозволена само на специјално обучени готвачи.


5. Лисја од рабарбара

Додека стеблата на рабарбарата се безбедни за јадење, нејзините листови содржат оксална киселина, која може да предизвика тешкотии при дишењето, гадење, болки во стомакот, конвулзии, а во ретки случаи и смрт.


6. Морско оревче

Овој вообичаен зачин, ако се внесе во големи количини, може да предизвика вртоглавица, халуцинации, забрзано чукање на срцето и психоза. Иако ретко, забележани се и случаи на смрт.


7. Суров октопод

Овој корејски специјалитет се состои од свежо исечени пипала од октопод кои сè уште се движат. Вшмукувачките чаши можат да се залепат за грлото, предизвикувајќи гушење. Секоја година, околу шест луѓе умираат од задушување при јадење на оваа храна.


8. Црвен грав

Суровиот црвен грав содржи фитохемаглутинини – протеини што можат да предизвикаат сериозни дигестивни проблеми како повраќање, дијареја и главоболки. За да се елиминираат токсините, гравот треба да се накисне најмалку 12 часа и да се вари барем 10 минути.


9. Казу Марцу – „живо сирење“

Ова сирење од Сардинија е познато како „најопасното сирење во светот“ бидејќи содржи живи ларви на муви. Тие го разградуваат сирењето, правејќи го помеко, но ако се проголтаат, можат да преживеат во желудочната киселина и да предизвикаат сериозни гастроинтестинални инфекции.


Што да направите во случај на гушење?

Ако лицето има блага опструкција на дишните патишта, поттикнете го да кашла. Ако станува збор за сериозно гушење, изведете удари во грбот или применете го Хајмлиховиот маневар. Доколку лицето ја изгуби свеста, веднаш повикајте итна медицинска помош и започнете со кардиопулмонална реанимација (CPR).