Пржењето на кромидот, иако изгледа едноставно, може да се направи на начин кој ја подобрува неговата текстура, вкус и сварливост, а притоа го минимизира непријатниот мирис.
• Додадете сода бикарбона и малку шеќер при динстањето на кромидот.
• Ова помага кромидот побрзо да омекне, да стане посочен и да добие богата арома.
• Освен тоа, сода бикарбоната го намалува ослободувањето на сулфур, кој е виновник за непријатниот мирис што често се шири низ кујната.
1. Помалку мирис: Сулфурот кој се ослободува при термичката обработка се неутрализира, што го спречува ширењето на непријатниот мирис.
2. Подобра сварливост: Кромидот подготвен на овој начин е полесен за варење.
3. Природно згуснување: Ако готвите чорба или сос, нема потреба да додавате згуснувачи – кромидот задушен со сода природно ја згуснува течноста.
1. Исечете го кромидот на саканиот начин.
2. Загрејте масло во тава.
3. Додадете го кромидот, а потоа посипете малку сода бикарбона (приближно 1/4 лажичка) и прстофат шеќер.
4. Гответе на тивок оган, мешајќи повремено, додека не омекне и добие златеста боја.
Со овој трик, вашиот кромид ќе биде совршено подготвен за сите ваши омилени јадења!