Совет од врвниот готвач Гордон Ремзи: Како правилно се динста кромид

Точка

07/12/2024

13:00

10.556

Големина на фонт

а а а

Пржењето на кромидот, иако изгледа едноставно, може да се направи на начин кој ја подобрува неговата текстура, вкус и сварливост, а притоа го минимизира непријатниот мирис.

Трик од Гордон Ремзи:

• Додадете сода бикарбона и малку шеќер при динстањето на кромидот.

• Ова помага кромидот побрзо да омекне, да стане посочен и да добие богата арома.

• Освен тоа, сода бикарбоната го намалува ослободувањето на сулфур, кој е виновник за непријатниот мирис што често се шири низ кујната.


Предности на овој метод:

1. Помалку мирис: Сулфурот кој се ослободува при термичката обработка се неутрализира, што го спречува ширењето на непријатниот мирис.

2. Подобра сварливост: Кромидот подготвен на овој начин е полесен за варење.

3. Природно згуснување: Ако готвите чорба или сос, нема потреба да додавате згуснувачи – кромидот задушен со сода природно ја згуснува течноста.


Како да го примените:

1. Исечете го кромидот на саканиот начин.

2. Загрејте масло во тава.

3. Додадете го кромидот, а потоа посипете малку сода бикарбона (приближно 1/4 лажичка) и прстофат шеќер.

4. Гответе на тивок оган, мешајќи повремено, додека не омекне и добие златеста боја.

Со овој трик, вашиот кромид ќе биде совршено подготвен за сите ваши омилени јадења!



Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk