Најпопуларни есенски зачини кои е важно да ги користите во овој период од годината

Точка

17/09/2024

17:00

1.510

Големина на фонт

а а а

Есенските зачини се ароматични прехранбени адитиви кои често го збогатуваат вкусот и мирисот на есенските јадења. Ви издвојуваме неколку од најпопуларните.

Со додавање на есенски зачини во вашите рецепти, можете да го збогатите вкусот и аромата на јадењето, создавајќи топла и удобна атмосфера во постудените месеци.


Цимет

Ова е еден од најпрепознатливите есенски зачини. Додава топлина и слатка арома на јадењата, особено кога станува збор за пита со јаболка, пити со тиква и топли пијалоци. Истражувањата покажуваат дека антиоксидансите во циметот можат да имаат и антиинфламаторно дејство.


Ѓумбир

Овој зачин има зачинет и освежителен вкус кој е одличен за есенски колачи, бисквити и чаеви. Ѓумбирот е познат и по неговите корисни својства за варење.


Каранфилче

Каранфилчињата се мали, црни зачини со богат и пикантен вкус. Тие често се користат во комбинација со цимет и морско оревче за да се подготват традиционалните есенски задоволства.


Мускатов орев/Морско оревче

Овој зачин има топла и богата арома која е идеална за пити, пудинзи и разни видови колачи. Јадењето мали количини морско оревче може да ги ублажи здравствените проблеми и да го подобри не само физичкото, туку и менталното здравје.


Кардамом

Овој зачин има богат вкус на цитрус и често се користи во колачи, торти и чаеви во текот на есента. Кардамонот содржи навистина високо ниво на манган, така што една лажица од овој зачин содржи 80% од дневната препорачана доза на манган. Покрај манган, кардамонот содржи витамини Ц, Б6 и тиамин, рибофлавин и ниацин. Богат е со калциум, магнезиум, железо, фосфор и цинк. Кардамонот содржи и есенцијални масла со антиоксидантни својства.


Бибер

Овој зачин може да додаде топлина на јадењата како што се чорбите и печените компири.




Спонзорирани линкови

Маркетинг