Пет позитивни работи што децата ќе ги паметат од детството, вели терапевт

Кармин

07/06/2024

11:25

5.648

Големина на фонт

а а а

Детството е многу важен период бидејќи токму тој период ги обликува децата во возрасни кои ќе станат во иднина. Сепак, иако децата можеби не се сеќаваат на првите неколку години од својот живот, искуствата што ги имаат во тој период се многу важни и имаат значително влијание врз нивниот развој

Затоа, терапевтката и мајка на три деца, Керол Ким, ги сподели петте најважни работи кои децата често ги паметат од детството.

1. Квалитетно време поминато заедно

Одвојувањето време со децата е многу важно. „Играњето игри, читањето книги или едноставно зборувањето може да создаде силни среќни спомени. Овие моменти им покажуваат на вашите деца дека сте присутни и дека тие се сакани и ценети. Ова може да ја зголеми нивната самодоверба“, истакнува Ким во неодамнешната објава на Инстаграм.


2. Зборови на охрабрување

"Охрабрувачките зборови можат да имаат огромно влијание врз децата, и во добри и во тешки моменти. Децата често бараат одобрување од нивните родители, а вашите позитивни зборови можат да бидат моќен мотиватор и извор на утеха. Покрај тоа, тие можат да им помогнат на децата да веруваат во себе, да ги прифатат новите предизвици и да продолжат кога работите стануваат тешки. Тие им помагаат да изградат отпорност“, објаснува терапевтот.

3. Семејни традиции

Традициите можат да создадат чувство на стабилност и заедништво кај децата. „Традициите, како што се празничните прослави, рутините за викенд или годишните патувања, обезбедуваат структура и нешто на кое децата се навикнуваат и со кое ги зајакнуваат семејните врски“, вели Ким.


4. Добри дела

Терапевтот објаснува: „Гледањето и правењето добри дела остава силен впечаток врз децата. Тоа им покажува колку е важно да се биде љубезен и грижлив. Тие се сеќаваат колку е добро чувството да им се помага на другите и да се види како им помагаат и нивните родители. Со правење на добри дела им помагате на децата да ги разберат туѓите чувства.“

5. Удобност и утеха во тешки времиња

Поддршката на децата кога се болни, исплашени или вознемирени е многу важна бидејќи токму тогаш им е најпотребна. Присуството на родителите во овие моменти остава траен белег врз децата.

„Како родители, нашите зборови и постапки можат да остават емоционални лузни на нашите деца, дури и кога одредени настани исчезнуваат од сеќавањето. Чувството дека се сакани и поддржани им помага на децата да развијат самодоверба, издржливост, доверба и чувство на припадност. Нашата љубов и поддршка стануваат нивни внатрешен глас, влијаејќи на нивните избори и постапки во текот на нивниот понатамошен живот“, заклучи Ким.Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk