Психотерапевт бара од родителите да престанат да ги практикуваат овие три навики

Точка

22/05/2024

21:16

22.672

Големина на фонт

а а а

Повеќето родители сакаат да воспитуваат среќни, успешни, издржливи и самоуверени деца. Но, понекогаш тие ненамерно можат негативно да влијаат на постигнувањето на таа цел, а одредени навики значително да влијаат на растот и развојот на децата.

Така, психотерапевтката Лара Џалул ги предупреди родителите да престанат да ги прават следните три работи.

Остро реагирање на грешките на децата: Грешките се дел од учењето. "Научете ги вашите деца да ги прифаќаат грешките и да продолжат понатаму. Така ќе научат нешто од нив", истакнува Џалул во објавата на Инстаграм.


Решавање на сите нивни проблеми: „Не ги решавајте нивните проблеми. Наместо тоа, водете ги и поддржете ги дозволувајќи им да веруваат дека се способни сами да ги решат своите предизвици“, вели психотерапевтот.


Одговарање во нивно име: Важно е да им се даде простор на децата да одговорат на другите. „Не претпоставувајте и не одговарајте во нивно име бидејќи тоа може негативно да влијае на нивната самодоверба и самопочит“, тврди Џалул.

„Како родители, треба да ги избегнувате овие работи. Градењето издржливи деца започнува со давање простор да прават грешки, да решаваат проблеми и да се соочат со предизвиците“, заклучува Џалул.Спонзорирани линкови

Маркетинг

назад до tocka.com.mk