(Видео) Револуционерните импланти го трансформираа животот на пациент со тешка повреда на ’рбетот

Точка

27/05/2023

18:01

21.421

Големина на фонт

а а а

Новото истражување на швајцарските научници претставува значаен чекор кон трансформирањето на животите на луѓето со парализа.

Револуционерен експеримент спроведен од истражувачи од Швајцарскиот федерален институт за технологија во Лозана (EPFL) го покажа потенцијалот на дигиталниот интерфејс помеѓу мозокот и ’рбетниот мозок (BSI) за враќање на мобилноста кај парализираните луѓе. Студијата вклучувала 40-годишен пациент по име Герт-Јан, кој останал парализиран по сообраќајна несреќа на велосипед пред повеќе од десет години.

Два импланти ја надминаа повредата

Во експериментот биле користени два импланти, едниот поставен над мозокот на Герт-Јан за да ги декодира електричните сигнали кои иницираат движење, а другиот поврзан со делот од ’рбетниот мозок одговорен за движењето на нозете. Работејќи заедно, овие импланти повторно ја воспоставиле врската помеѓу мозокот и телото на Герт-Јан, заобиколувајќи го оштетениот дел од неговиот ’рбетниот мозок.

Неверојатно, имплантите не само што ја вратиле гореспоменатата врска помеѓу мозокот и делот од ’рбетниот мозок одговорен за движењето на нозете, туку и предизвикале реорганизација на невроните. По една година користење на имплантот и физикална терапија, способноста на Герт-Јан да оди значително се подобрила. Тој дури можел да оди со патерици кога уредите биле исклучени.

Имплантите му го вратиле движењето на пациентот и му го овозможиле претходно невозможното

Грегоар Кортин, невронаучник од EPFL, вели дека неговиот тим успешно создал безжичен интерфејс меѓу мозокот и ’рбетниот мозок користејќи технологија „brain-computer interface“ (BCI). Имплантите се покажале ефикасни во помагањето на Герт-Јан да оди и да стои поприродно, елиминирајќи ја потребата од надворешни сензори за движење. Покрај тоа, „BCI“ му овозможила да се справи со скали и тежок терен, што претходно му било невозможно.

Успехот на системот се потпира на адаптивни алгоритми за вештачка интелигенција кои учат и се приспособуваат врз основа на повратните информации од корисниците. Герт-Јан бил обучен да му овозможи на моделот да ги декодира сигналите на неговиот мозок и да ги поврзе со стимулација на ’рбетниот мозок. Изненадувачки, овој процес барал само неколку часа обука.


Огромен потенцијал

Иако овој конкретен систем можеби не е погоден за сите видови повреди на ’рбетниот мозок и е тестиран само на еден пациент, тој има огромен потенцијал за користење на технологијата и вештачката интелигенција за надминување на празнините во нервниот систем предизвикани од повреди.

Имплантите значително го подобриле квалитетот на животот на Герт-Јан, овозможувајќи му да извршува едноставни задачи кои претходно биле невозможни. На пример, тој сега може да застане во бар и да ужива во пиво со своите пријатели, што изгледа како мало задоволство, но има големо значење за неговото закрепнување.

Споменатото истражување, објавено во списанието Nature, претставува значаен чекор кон трансформирање на животот на луѓето со парализа.
Спонзорирани линкови

Маркетинг