Посни похувани риби: Одличен предлог како да ја направите омилената храна

Точка

26/09/2020

22:03

2.776

Големина на фонт

а а а

Посно похување во пиво со пченкарно брашно и гриз од пченка (палента).

Вака може да се направи било каков вид риба (морска, од река, а одлично е и за сите видови флети), посни ќофтиња, тиквични, модар патлиџан, печени пиперки и уште многу други видови зеленчук.


Состојки:

- 1кг. риба
- 3 лажици брашно
- 2 лажици палента
- 1 лажица ситна црвена пиперка
- 1 лажица сенф
- 2 прстофат сол
- малку бибер
- 200/230мл. кисела вода
- 200гр. презла
- масло за длабоко пржење, околу 600мл. 


Подготовка:

Рибата исецкајте ја како што ви одговара, исушете ја во салфетка и посолете. Направете смеса од сите наведени состојки, освен презлата.

Ставете ги парчињата риба во подготвената смеса, а потоа во презлата. Пржете на жешко масло, доколку се поголеми парчињата, поставете ја температурата на ринглата на средина. Послужете со маринада од лук, лимон, компир салата или помфрит.



Спонзорирани линкови

Маркетинг