Посна проја: Овој рецепт ќе ви одземе 5 минути, а вкусот е неверојатен

Точка

09/12/2025

21:31

329

Големина на фонт

а а а

Едноставен рецепт за посна проја од пченкарно брашно – брзо се подготвува, а идеална е за појадок, ужина или лесен оброк.

Основни информации:

Време потребно за подготовка: 5 минути

Време потребно за печење: 40 минути

Количина: за 6-8 порции

Подготовка: лесна


Состојки

300 г пченкарно брашно

100 г пченично брашно

1 кесичка прашок за печиво

200 мл зејтин

500 мл кисела вода

1 лажичка сол

2 лажици семки по желба (сусам, лен, сончоглед) – по желба

Подготовка на сувите состојки:

Во голем сад измешајте пченкарно и пченично брашно, прашок за печиво и сол. Ако користите семки, додадете ги веднаш.

Додајте зејтин:

Истурете го зејтинот во смесата со суви состојки и добро измешајте.

Додајте ја киселата вода:

Постепено додавајте ја киселата вода, мешајќи додека смесата да стане мазна и хомогена.


Истурете во калапи:

Истурете ја смесата во хартиени калапи за печење или во поголем калап за леб.

Печете:

Ставете го калапот во претходно загреана рерна на 180°C и печете околу 40 минути, додека пројата да добие златно-кафеава кора.

Совети за сервирање

Посната проја е одлична за појадок, ужина или вечера.

Можете да ја консумирате без додатоци или со сезонски намази, салати и чорби.