Зошто не треба да се консумираат банани за појадок?

Точка

14/03/2025

17:22

1.999

Големина на фонт

а а а

Бананата е популарно тропско овошје, богато со витамини и минерали. Поради високата содржина на калиум, особено се препорачува за луѓе кои страдаат од замор, недостаток на енергија и висок крвен притисок. Затоа, честопати е прв избор за појадок, но нутриционистите не ја препорачуваат.

Зрелите банани главно се составени од јаглени хидрати и шеќери и е едно од овошјата со најмногу шеќери. Поради високата содржина на калиум, бананите се корисни за спречување на висок крвен притисок и кардиоваскуларни болести, како и за здравјето на бубрезите.


Овошјето содржи многу малку протеини и незначителна количина на масти. Бананите се исто така одличен извор на витамин Б6 и калиум, а исто така се богати со витамин Ц, манган, магнезиум и некои други витамини од групата Б. И покрај сите позитивни ефекти и хранлива вредност на бананите, тие не се препорачливи за појадок.


Високата содржина на шеќер има значително влијание врз нашата благосостојба во текот на денот. Кога јадеме банана, шеќерот во крвта и нивото на енергија значително се зголемуваат, но истовремено драстично опаѓаат, објасни нутриционистот Дарли Џофре.


Ова потоа доведува до зголемено чувство на глад, па луѓето кои го започнуваат денот со банана на крајот внесуваат повеќе калории од вообичаеното. Исто така, бананите не се идеален избор за добро функционирање на дигестијата. Кога се консумира шеќер, се јавува процес на ферментација, во кој шеќерот се претвора во киселина, а со тоа го блокира варењето.

Многу подобар избор за појадок се житарките и снегулките, како и здрав сендвич, додека бананите се подобар избор за ужина.