Диететичарка открива кои три оброци можат да го намалат ризикот од рак

Точка

30/01/2025

20:08

795

Големина на фонт

а а а

Оброците може да играат клучна улога во долгорочното здравје, а со правење паметни избори на храна можеме да го намалиме ризикот од рак.

Истражувањата покажуваат дека хранливите оброци, богати со антиоксиданси, влакна и есенцијални витамини, помагаат во заштитата на клетките од оштетување. Со вклучување на овошје, цели зрна и здрави масти во вашата секојдневна исхрана, можете лесно и ефикасно да го поддржите целокупното здравје.

Магистерката на науки и диететичарка, Шина Пател, сподели неколку идеи за оброци кои можат да го намалат ризикот од рак.


1. Тост од цели зрна

„Можеме да заборавиме на белиот леб со путер и џем и да пробаме тост од 100 проценти цело зрно“, тврди Пател.

„Започнете со база на тост од цело зрно, додадете зеленчук или овошје по желба и завршете со здрав протеин, како путер од јаткасти плодови, хумус или јајца“, советува таа за „SheFinds“.


Овие видови оброци обезбедуваат клучни хранливи материи кои го поддржуваат здравјето.

2. Смути со бобинки и спанаќ

Освен тост од цело зрно, можеме да пробаме и смути направено со свежи или замрзнати бобинки – на пример, боровинки, јагоди, малини – грст спанаќ, половина банана, лажица мелено ленено семе и незасладено бадемово млеко.


„Бобинките се богати со антиоксиданси, додека спанаќот обезбедува влакна, фолна киселина и лутеин, кои дополнително придонесуваат во борбата против ракот“, вели диететичарката.

3. Тост од авокадо со домат и семки од тиква

„Намачкајте половина зрело авокадо на тост од цело зрно, додадете парчиња свеж домат, посипете ги со семки од тиква и посипете со маслиново масло. Целите зрна го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево, авокадото обезбедува здрави масти и витамин Е, додека доматите придонесуваат за ликопен , моќно соединение поврзано со намалување на ризикот од рак на простата и дојка“, вели Пател.


Така, оброците како овие не само што се вкусни, туку нудат клучни хранливи материи кои го поддржуваат здравјето и го намалуваат ризикот од рак. Едноставните промени во вашите дневни оброци може да имаат значително влијание врз долгорочната благосостојба.