Ова е најздравата риба на светот: Подобра и од лосос, еве зошто треба да ја вклучите во вашето неделно мени

Точка

13/06/2024

08:28

10.925

Големина на фонт

а а а

Малкумина размислуваат за придобивките на скушата за организмот, туку го ценат само нејзиниот вкус.

Секоја храна има хемиски својства кои на одреден начин влијаат на телото, а еве како тоа изгледа кога се јаде риба. Хемискиот состав на скушата содржи многу протеини и масти, а повеќе ги има во рибите уловени во текот на зимата во посеверните региони.


Вообичаената количина на маснотии е 13 грама, што е доволно за да се дефинира рибата како масна. Протеинот е во просек 18 грама и се апсорбира три пати побрзо од протеините во говедското месо.

Скушата е нискокалорична риба. За да добиеме дневен внес на калории, треба да јадеме приближно 700 грама риба, но не смееме да заборавиме и на мастите кои се наоѓаат во неа.

Незаситени масни киселини

Скушата има големи количини на незаситени масни киселини, па затоа е вредна како храна и полна со антиоксиданти.

Тие помагаат да се зајакнат клеточните мембрани на организмот за сметка на неутрализирање на слободните електрони. Тоа се радикали кои можат да ги пробијат клеточните ѕидови и да ја намалат нивната активност. Ова доведува до појава на голем број болести, вклучително и онколошки.


За да го избегнете ова, важно е да ги јадете вистинските производи. Не случајно на децата им се дава рибино масло – тоа е полно со незаситени масни киселини.

Хемискиот состав на скушата има корисен ефект врз складниот раст и развој на децата и е многу корисен за бремени жени и доилки.

Минерали и витамини од групата Б

За да се избегне нерамнотежа помеѓу растот и развојот на внатрешните органи кај адолесцентите, скушата треба да биде присутна во нивната исхрана.

Минералите се вредни компоненти на скушата. Содржи калиум, фосфор, флуор, сулфур, цинк, хлор, натриум. Ова се многу корисни микроелементи. Во неа е содржан целиот спектар на витамини Б, има висока концентрација на витамин Б12 и витамин ПП.

Витаминот Б помага во синтезата на ДНК и учествува во метаболизмот на мастите. Честото консумирање скуша го регулира шеќерот во крвта, му помага на дигестивниот систем и го зајакнува нервниот систем. Помага во создавањето на хемоглобин и заситеност со кислород.


Фосфор

Благодарение на мастите и незаситените масни киселини, тој е многу корисен за мозокот, кожата и косата. Високата концентрација на фосфор помага во изградбата на многу ензими кои се иницијатори на хемиски реакции во клетките. Само еден вид риба може да ја обезбеди целата виталност на организмот.

Фосфорната киселина во скушата е ткиво на човечкиот скелет, поради што е многу корисна за здравјето на децата, но и за возрасните, со оглед на тоа што со возраста се појавуваат проблеми со мускулно-скелетниот систем.




Спонзорирани линкови

Маркетинг