Посните салати не мора да бидат ништо помалку вкусни од оние кои се направени од месо.
Иако делува како голем предизвик за гурманите, планирањето на посните оброци всушност и не мора да биде толку комплицирано.
Доколку постите, а сакате да јадете солени јадења, тогаш посните салати се одличен избор за појадок, ручек или вечера за целото семејство.
Состојки:
- 1 килограм компири;
- 2 лажички сенф;
- 3 лажички шеќер;
- 4 средни кисели краставички;
- 100 милилитри течност од киселите краставички;
- 50 милилитри вински оцет;
- 100 милилитри масло;
- 1 кисело јаболко;
- 1 главица кромид;
- 2 млади кромитчиња;
- 1 чешне лук;
- сол, бибер и малку ким.
Подготовка:
1. Компирите сварете ги во солена вода.
2. Исцедете ги, па оставете малку да се изладат и излупете ги.
3. Додека компирот се лади, измешајте го сенфот, шеќерот, маслото, оцетот и течноста од киселите краставички.
4. Додадете го ситно исечканиот лук и измешајте.
5. Излупете го и исечкајте го јаболкото и додадете ги сечканите краставички.
6. Во подлабок сад ставете прво компири кои сте ги исекле на кругови, па јаболкото со краставицата, а потоа прелијте со преливот.
7. Оставете ја салатата во фрижидер 3-4 часа, па консумирајте.
Состојки:
- 1 конзерва туна;
- 150 грама солени кикиритки;
- 7 печени црвени пиперки;
- 300 грама посен мајонез;
- 1 праз;
- 3 чешниња лук;
- зачини по желба.
Подготовка:
1. Излупете ги пиперките и исечкајте ги на ситно.
2. Истото направете го и со лукот и празот.
3. Соединете ги состојките, па додадете ја туната, кикиритките и зачините, па на крај мајонезот.
Состојки:
- 200 грама посни макарони;
- 200 грама шампињони;
- 300 грама посен мајонез;
- праз;
- сол, бибер, оригано.
Подготовка:
1. Сварете ги макароните.
2. Празот пропржете го, па додадете ги ситно исечканите шампињони, како и зачините.
3. Кога мешавината ќе биде готова, додадете ги сварените и исцедени макарони.
4. Оставете салатата да се излади, па додадете го мајонезот и помешајте.
На здравје!