Телефони кои емитуваат најмногу и најмалку зрачење, објавена ранг листа

Макфакс

29/05/2023

23:33

18.099

Големина на фонт

а а а

Паметните телефони станаа клучен аспект на начинот на нашите животи, толку многу што не би можеле ни да замислите да живеете без нив. Но дали знаевте дека практично сите паметни телефони испуштаат барем мала количина на зрачење?

Важно е да се забележи дека не постои убедливо истражување што може да потврди дека зрачењето на паметните телефони е всушност толку лошо за вас. Сепак, може да биде корисно да се знае кои смартфони емитуваат најмногу зрачење, како и кои се на другиот крај од спектарот.

Податоците од германската Федерална канцеларија за заштита од радијација може да ни помогнат да одредиме каде се рангирани паметните телефони. Apple порано беше најлошиот престапник во овој поглед, бидејќи iPhone 7 и 8 беа меѓу телефоните со највисока емисија на зрачење во историјата, но тие го намалија ова зрачење назад во поновите модели.


Убедливо најдобрата компанија од перспектива на емисија на радијација е Самсунг бидејќи има 5 телефони кои се сметаат за најдобри што се однесува до радијацијата. Galaxy Note 10+ е нивниот најдобар модел од овој агол, кој емитува многу ниски 0,19 вати по килограм. И високите и буџетските телефони од Самсунг се чини дека ги исполнуваат желбите за ниско зрачење кај потрошувачите.

Овие оценки ја пресметуваат емисијата што се зрачи кога сте на повик и телефонот е поставен на вашето уво. Ако сте загрижени за потенцијалните здравствени последици, користењето на Bluetooth слушалки може да биде одлично бидејќи ќе спречи зрачењето да се приближи доволно до вашето тело за да направи разумно ниво на штета. Исто така, обидете се да запомните дека засега не постои истражување кое ги докажува штетните ефекти од зрачењето на телефонот.
Спонзорирани линкови

Маркетинг