Боја на коса и очи кои ги имаат само посебни луѓе: Вие сте вистински среќник ако ја поседувате оваа единствена комбинација

Точка

21/09/2019

15:50

3.071

Големина на фонт

а а а

Ако имате сини очи, тогаш поседувате едни од најретките гени на светот – само 17 отсто од луѓето имаат сина боја на очи. Околу 50 отсто од луѓето на светот имаат костенлива боја на очи.

Инаку, сината е најчеста боја на очи кај новороденчињата, но со текот на времето како што се развива меланинот, така се менува и бојата. 

Можеби е најинтересен фактот како се развива сината боја на очи. Имено, научниците заклучиле дека генетската мутација на ОСА2 генот го менува начинот на производство на пигментот и така настанува сината боја. Една студија од 2008 година открива дека секоја личност која има сини очи поттикнува од истиот предок кој прв доживеал ваква мутација на генот.


Синооките луѓе почесто се раѓаат на одредени географски подрачја како Естонија или Финска, додека на пример во Америка, за 45 години, бројот на синооки луѓе се намалил за 25 отсто.

Иако луѓето со сини очи се ретки, можете да се чувствувате како една од најпосебните личности на светот доколку имате црвена коса и сини очи бидејќи овие случаи и одвоено се исклучително ретки, а во комбинација речиси и единствени.Спонзорирани линкови

Маркетинг