Кумкватот стана вистински хит во последно време и тоа со добра причина. Станува збор за мало цитрусно овошје кое е богато со здрави состојки, а потекнува од Кина. Кумкватот наликува на мандарина, меѓутоа е помал и поиздолжен, а она што е карактеристично за ова овошје е фактот дека се консумира цело односно заедно со кората.
Кумкватот е вистинска мала нутритивна бомба. Содржи висок процент на витамин Ц, кој е одличен за зајакнување на имунолошкиот систем, ја прави кожата поубава и помага во борбата против инфекциите. Покрај тоа, содржи и витамин А, кој е клучен за здравјето на очите. Затоа, не изненадува фактот дека кумкватот може да го намали ризикот од катаракта.
Кумкватот е одличен и за дигестијата бидејќи содржи многу диетални влакна. Овие влакна помагаат во одржување на здрава цревна флора и се познати по тоа што ја забрзуваат дигестијата и спречуваат запек. Но, можеби најважната карактеристика на кумкватот е неговата способност да придонесе кон здравјето на срцето, а кардиоваскуларниот систем се одржува здрав благодарение на антиоксидантите и влакната кои можат да го намалат ризикот од развој на болести како коронарна срцева болест.
Друга придобивка од кумкватот е неговата моќ во борбата против слободните радикали. Кумкватот содржи полифеноли, моќни антиоксиданти кои помагаат во зајакнувањето на имунитетот. Затоа, би било корисно да се консумира во текот на зимата, кога нашиот организам е поподложен на настинки и инфекции.
Со оглед на неговата големина и тенката кора, кумкватот е многу практичен за консумирање. Можете лесно да го излупите, да го исечете или да го јадете цел. Исто така, може да се користи за подготовка на џемови, мармалади, колачи, но и да се додава во салати или смутиња.
Кој треба да внимава?
Сепак, кумкватот не е за секого. Луѓето кои се алергични на агруми треба да бидат внимателни бидејќи кумкватот може да предизвика алергиски реакции. Луѓето со гастроинтестинални проблеми, како што се гастритис или рефлукс, исто така треба да избегнуваат консумирање на кумкват поради неговата киселост, која може да го иритира желудникот. Истото важи и за трудниците кои треба да се консултираат со лекар пред да го воведат ова овошје во своето мени.
Кумкватот е навистина овошје кое заслужува повеќе внимание поради неговата нутритивна вредност и здравствените придобивки. Богат е со витамини и влакна, а неговото антиоксидантно дејство може да помогне во одржувањето на здравјето. Иако се смета како безбеден за повеќето луѓе, секогаш е добра идеја да се консултирате со лекар пред да го консумирате, а особено доколку имате специфични здравствени проблеми. Инаку цената на 250 грама кумкват изнесува околу 3 евра.