Ракот не е ниту заразен, ниту лесен за лекување, зборувал отец Тадеј. Во книгата „Лекување на ракот и другите болести“, еден од најзначајните српски духовници констатирал: „Господ открил како се лекува ракот. Со храната се внесуваат отрови во телото кои го предизвикуваат, па затоа треба да се лекува со лековита исхрана.
Отец Тадеј верувал дека исхраната игра важна улога во борбата против ракот:
„Основната работа е да не се јаде месо и тоа е под број 1. Исто така е добро секој ден да се јадат семки од кајсија, доколку канцерот е во почетна фаза – јадете околу 20, 30 семенки дневно (се наоѓаат во продавницата за здрава храна) содржи витамин Б17. Доколку е во поодмината фаза тогаш се јадат околу 80 семки од кајсија. Превентивно се јаде околу 10 семки секој ден, не повеќе“.
Советите на отец Тадеј
За оние кои боледуваат од рак, отец Тадеј им препорачувал воопшто да не јадат месо.
„Месата се делат на бело и црвено, белото месо е рибата и е здрава, црвеното месо е штетно, но не знаеме дека е сè друго освен риба денес е толку затруено со канцерогени материи. Од месото се зголемуваат клетките на канцерот, поради тие силни отрови и местото повеќе не треба да се јаде.
Тоа е всушност под број 1., „да се исфрли месото“.
„Копривата го заменува месото со своите состојки, многу е јака и силно делува на организмот.
„Воопшто не треба да пиете вода од чешма (особено ако имате тумор, рак), бидејќи ако пиете вода од чешма и ако не јадете месо (што е задолжително под 1.) сепак можете да оздравите бидејќи содржи двојно, ако не и повеќе хлор од дозволеното“.
Што велат лекарите?
Професорката д-р Надежда Басара, една од водечките хематолози, онколози и трансплантанти на матични клетки во светот, открила каква диета им препорачува на пациентите кои боледуваат од најтешките болести.
„На моите пациенти им препорачувам медитеранска исхрана, со најмалку три различни бои: риба на скара со зеленчук три пати неделно, пилешко или мисиркино два пати неделно, свеж зеленчук, салати, многу течности, по можност три литри дневно“, изјавила др. Надежда Басара.