Бабините крофни се највкусните крофни, според многу љубители на овој деликатес.
Овие крофни на крајот може да се 'попрскаат' со шеќер во прав, а ако ги комбинирате со чаша топло млеко - имате прекрасен оброк.
- 300мл. вода
- 20 мл. масло
- 550гр. брашно
- 20гр. квасец
- 1 лажица шеќер
- малку сол
- џем или еурокрем
Од наведените состојки за тесто, формирајте меко тесто и оставете го да отстои 30 минути. Расукајте половина сантиметар и вадете со калап за крофни.
Спојувајте по две и со ножички исечете ја средината како на видеото, па на средината ставете лажичка џем или еурокрем. Оставете ги да отстојат некое време, па премачкајте ги со жолчка и печете на 190 степени околу 30-35 минути.
На здравје!